-
Lobo (miąższ zielonkawokremowy, kruche; owoce są bardzo soczyste o smaku słodkim i lekko aromatycznym; owoce dojrzewają w sprzyjających warunkach klimatycznych, otoczone zdrowym środowiskiem)
-
Cortland (owoce są delikatnie słodkie; miąższ biały, drobnoziarnisty, kruchy, soczysty, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny)
-
Champion (charakteryzują się delikatnym i słodkim smakiem; skórka jest zielonkawożółta z pomarańczowo-czerwonym rumieńcem i sprawia, że wyglądają bardzo apetycznie; nadają się do spożycia na surowo jak i na przetwory oraz soki)
-
Ligol (charakteryzują się smacznym, słodkim i kwaskowatym miąższem; mają twardą błyszczącą zielonkawą skórkę z dużym jaskrawoczerwonym rumieńcem; polecamy do spożywania na surowo i sałatek)
-
Alwa (zimowa odmiana jabłek z naszego sadu; charakteryzują się dużą soczystością i winnosłodkim smakiem; miąższ jest jasnokremowy i jędrny; polecamy je do spożycia na surowo, a także do przetworów soków)
-
Golden Delicious / Delicja (charakteryzują się kremowożółtym, soczystym miąższem oraz żółtą skórką, są słodkie)
-
Gloster (miąższ jest zielono-żółty a skórka w większości poryta jest ciemnoczerownym rumieńcem; jabłka są soczyste, chrupiące o słodko-kwaśnym smaku, twarde)
-
Jonagold (charakteryzują się zielonkawożółtą skórką z małym czerwonym rumieńcem; są twarde, aromatyczne i słodkie z lekką nutą gruszki)
-
Jonagored (mają żółty i gruboziarnisty miąższ, prawie w całości pokryte są ciemnoczerwoną skórką; jabłka są soczyste, twarde, kruche, bardzo delikatne i słodkie z posmakiem gruszki. Polecamy je do jedzenia na surowo, jak również na domowe przetwory)
-
Idared (charakteryzują się białym, soczystym i jędrnym miąższem o smaku słodkowinnym, delikatnym; żółto-zielona do biało-żółta skórka pokryta jest rumieńcem koloru czerwonego do ciemnoczerwonego.)
-
Merloza (charakteryzują się kremowobiałym z zielonkawym odcieniem, kruchym i soczystym miąższem; smak kwaskowatosłodki, delikatnie aromatyczny, smaczny. Skórka zielonożółta, pokryta niemal w całości ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem )
|
|