Tygiel znów kusi smakiem i zapachem!
Świeże pieczywo, naturalne soki i topinambur jako hit tej edycji - w Wielkim Żarciu przy Zamkowej na jarmarku o wdzięcznej nazwie Tygiel w co drugi czwartek będzie można posmakować i kupić regionalne produkty.
Pomysł Tygla czyli Targowiska Regionalnej Żywności narodził się w zamkniętej już restauracji Reforma.
- Nasza kuchnia opierała się na składnikach sezonowych i regionalnych – mówi Bogusia Korbecka, współorganizatorka Tygla a niegdyś właścicielka Reformy. – Tygiel to siła pasji producentów.
Fani tego wydarzenia z pewnością ucieszyli się na wieść, że mimo zamknięcia Reformy organizatorzy nie dali za wygraną i od tej pory działać będą w popularnym Wielkim Żarciu.
- Mamy nadzieję, że uda się organizować Tygiel co drugi czwartek, tak jak to było do tej pory – obiecuje Korbecka.
Na tym niezwykłym targowisku znaleźć można między innymi pyszne, świeże pieczywo, tradycyjne wędliny, ekologiczne kozie sery, oraz naturalne soki jabłkowe. Ciekawostką jest sok jabłkowo-buraczkowy idealny dla osób mających problemy z anemią, a na stoisku Pasieki Andrzejewskich oprócz kilku rodzajów miodu dostaniemy również pyłek kwiatowy – witaminową bombę, idealną w okresie zachorowań na grypę.
Hitem okazał się topinambur.
- Jest teraz bardzo modny bo pojawił się w restauracjach. Niektórzy ściągają go z zagranicy – opowiada Małgorzata Prządak z Sok Polu – Ja posadziłam go dla pięknych kwiatów ale organizatorzy pytali, czy przywiozę też bulwy.
Topinambur to bulwy o białym lub żółtawym wnętrzu o słodkawym, lekko orzechowym smaku.
Bogusia Korbecka planuje też przywrócenie obiadów przyrządzonych z rzeczy dostarczonych przez wystawców - takie odbywały się w Reformie.
- Klienci już przyzwyczaili się do tych czwartków – wyjaśnia. – Liczymy się jednak z tym, że przez zmianę miejsca może przyjść do nas mniej ludzi.
Wszystkich ciekawskich zapraszamy na kolejny Tygiel, już za dwa tygodnie. Oczywiście w czwartek, do 13 do 18.
Zapraszamy Tygiel w Tv
Autor: Monika Borowiak
Źródło: http://www.codziennypoznan.pl/tygiel-znow-kusi-smakiem-i-zapachem,10040,9,akt.html#.UtP9P_vNRn1