SEKRETY ŻYCIOWEJ ENERGII
Według słów Ojca Grande: przy układaniu jadłospisu bierzemy pod uwagę przede wszystkim te potrawy, które zawierają substancje niezbędne do życia, są pożywne, proste i nieprzepitraszone. Ulubione dania, przysmaki mogą być tylko uzupełnieniem. Pamiętajmy o tym, że jemy nie dla przyjemności, a jedząc nie robimy nikomu łaski. Naszym świętym obowiązkiem jest podtrzymywanie odpowiedniej życiowej formy własnej persony fizycznej. ‘Czy jedzenie może stać się nałogiem?’ Zdarzają się takie przypadki i to wcale nierzadko. Właśnie wtedy, kiedy wyszukujemy to co nam smakuje- popadamy w jakieś natręctwo myślenia o jedzeniu. Jest to uzależnienie takie samo jak każde jak inne i podobnie wytraca organizm z równowagi. Czasem rozwija się taka przypadłość na podłożu nerwicowym. Ktoś sięga po jedzenie w sytuacji i stresu, tak jak inny sięga po papierosa. A po za tym, takie wyszukiwanie, przywiązywanie wagi do jedzenia i jego smaku jest dowodem bardzo szybko nadchodzącej sklerozy.
Z drugiej strony jednak, apetyt na określone potrawy może sygnalizować żywotne potrzeby organizmu. Niewątpliwie, organizm sam nam podpowiada i koryguje stosowną dietę. Wykorzystajmy cudowną moc owoców, ponieważ gruszki odmładzają, śliwki dodają skórze blasku, a jabłka pomagają uporać się z zaskórniakami. Nie należy przegapić sezonowych owoców i warzyw, tylko przygotować z nich naturalne potraw między innymi warzywa kiszone (kapusta, ogórki czy papryka).
Jeżeli organizm jest zdrowy, dobrze trawi, ma kontakt z naturą i słońcem, więc nie bombardujemy go nadmiarem stresów - to energia i radość życia, bez niczyjej pomocy, wprost z niego promieniują.
Źródło: M. i T. Woźniakowie "Ojca Grande przepisy na zdrowe życie"